Ana Sayfa Bize Ulaşın Fiyat Alın İşlem Süreci Referans
 
  Giriş - Özet Tanıtım
  İşlem Süreci ve Fiyatlandırma
  Hizmetlerimiz, Ortam, Sistem ...
  desiBel Teknoloji - Hakkımızda
  Ticari Programlar ve Kurtarma
  Fiziksel Hasarlar ve Kurtarma
  RAID Sistemler ve Kurtarma
  SQL, Interbase, Paradox, DB ...
  Linux ve mySQL Kurtarma
  Bize Erişin, Tel, Adres, Kargo
  HABERLER
 
   Teknik Yazılar
  Otomatik Veri Kurtarma !?!
  Veri Kurtarma Nedir? [Kapsam]
  Veri Kurtarma ve Teknik Konular
  Yanlış Bilinenler - DİKKAT!
  Silmek mi, yoksa Yok Etmek mi?
  CIH (Çernobil) Virüsü Hakkında
  Sık Sorulan Sorulara Yanıtlar
 
 
 

 

Internet! Sihirli değnekler, yalanlar ve gerçekler!
 
Günümüzde internet, özellikle bazı konularda, EN'lerin yarıştırıldığı bir arenaya dönüştü. İnternetteki içeriği denetleyen bir kurum-kuruluş olmadığını biliyoruz. Bu devasa içeriğin takip edilebilirliği ve denetlenebilirliği de ayrı bir sorun.
 
Peki internet aracılığı ile eriştiğimiz bir bilginin gerçekliği ve doğruluğu konusunda nasıl ve neye göre karar vereceğiz, ölçütümüz ne olacak? Ulaştığımız veri (bilgi demek istemiyorum) doğru mu, yanlış mı, gerçek mi, yalan mı? Peki olay ticari bir faaliyet ve maddi kazanç ile ilgili olduğunda ne olacak? Çok daha vahim olacağını tahmin etmek için dahi olmaya gerek yok.
 
Veri kurtarma konusunda internette eriştiğimiz bilgilere ve bizi hayretler içerisinde bırakan vitrinlere şöyle bir bakalım. Dünyanın önde gelen veri kurtarma şirketlerinin bile dahil olduğu sihirli değnek enflasyonuna!
 
Disklerdeki veri plakalarını marka-model bağımsız okuyan süper cihazlar! Gerçekte böyle bir cihaz yok, ancak ilginçtir bazı veri kurtarma (!) firmalarının sitelerinde fotoğrafları bile var! Patan ve SignalTrace projeleri iddiaların aksine böyle bir işlevi gerçekleştirmekten çok uzaktalar (merak eden araştırabilir). Bazı sitelerde fotoğrafı bulunan cihazlar ise Servo yazma makinelerine ait. Bu cihazların veri kurtarma konusu ile hiçbir ilgileri yok.
 
Bu cihazlara sahip olduğunu iddia eden ve dünyada veri kurtarma konusunun önde gelen firmalarından biri olan bir firmaya gitmesini sağladığımız ve sadece motoru arızalı 4 Seagate diskten (hem de tek plakalı) neden hiçbirini kurtaramadıklarını biri bana anlatsın lütfen!
 
Temiz odalar (Class X Cleanroom) . Class-1000, class-100, class-10, class-1, class-0 ... class-?. Süper laboratuvarlar, uzay elbiseleri, kurgubilim hollywood film setlerine taş çıkartır vitrin görüntüler ... !?! ... Veri kurtarma işi nedir, kapsamı nedir, ...? Kendinize göre bir tanımlama yapıyorsunuz ve bu tanımın içini gösterişli oyuncaklarla dolduruyorsunuz! Peki nasıl? Yanmış disklerden veri kurtarma! İşte bu kadar! Sanki dünyanın her yerinde her gün binlerce yangında onbinlerce disk yanıyor. Diğer örnekler, tanımlamalar ve reçeteler bu örnekten çok farklı değil.
 
Formatlanmış, silinmiş, üzerine yazılmış vs. vs... verileri %100 kurtaran süper yazılımlar! Hatta hatta 20 kere formatlanmış ve on kere üzerine yazılmış diskin veri plakalarındaki alt katmanlardan (tamamen uydurma bir bilgi) verileri geri getiren özel cihazlar! Ne kadar hoş ve ne kadar güzel anlatıyorlar değil mi?
 
Farkında mısınız bilemiyorum? Yüksek teknoloji hikayeleri ve kurgubilim oyuncaklar! Sorgulanması zor ancak inanılması bir o kadar kolay EN'ler. En modern cihazlar-laboratuvarlar bizde, en süper yazılımlar bizde, en temiz oda bizde, en uzağa ben gittim, ...
 
Zıt anlamıyla çürütülebilecek nitelemeler! Garantili veri kurtarma (!), Güvenilir veri kurtarma (!), Hızlı veri kurtarma (!). Nasıl yani! Bunun garantisizi, güvenilir olmayanı ve yavaşı da mı var? Süper başarılar, %99,999! Biraz daha çabalasalar %100 olacak. Gerçekte dünyanın önde gelen veri kurtarma firmalarının açıkladığı genel başarı oranları bile %80'den fazla değil. Böyle yaldızlı kelimelere-yalanlara inananlar var mı acaba, merak ediyorum?
 
Herkes, dünyanın önde gelen tüm şirketlerinin müşterileri olduğunu iddia ediyor! Referans listelerinde yerli ve yabancı büyük şirketlerin, kurumların isim ve logoları var! Referans listelerindeki firmaları arayıp referansın gerçek olup olmadığını araştıran var mı acaba?
 
Bunların kime ne zararı var diyebilirsiniz? Ülkemizde yaygın şekilde yaşanan bir olayı örnek olarak anlatalım, takdir size kalsın.
 
Bilgisayar uzmanı-dahisi (!) olduğunu iddia eden biri işletmenizin ana ticari verilerinin tutulduğu bilgisayarın diskini formatlıyor, işletim sistemini yeniden yüklüyor ve SQL veri tabanınızı kaybediyorsunuz. Dahi çocuk (!) internetteki tüm veri kurtarma programlarını indiriyor, diski tarıyor ancak sonuç sıfır, zero (0).
 
İnternete giriyorsunuz, Google arıyor-tarıyor ve size ilk sırada tertemiz uzay laboratuvarlarını, pardon, veri kurtarma laboratuvarlarını getiriyor. Vitrin zaten süper, diskinizi paketliyor ve daha zeki-akıllı insanların yaşadığına inandığınız İstanbul'a gönderiyorsunuz. Firma 15 günlük incelemeden sonra SQL veri tabanınızın kurtarılmasının imkansız olduğunu söylüyor. Hatta bazen disk gövdesi açılmış, okuma/yazma kafa bloğu değiştirilmiş, plakalar sökülmüş-takılmış (ne ilgisi varsa), veri plakalarındaki tüm alt ve ara katmanlara (tamamen uydurma bir bilgi) bakılmış oluyor!.
 
Tüm bu yaşadıklarınıza ve duyduğunuz imkansız, asla, kesinlikle olmaz gibi ifadelere rağmen vazgeçmiyorsunuz ve veri kurtarma servisimize ulaşıyorsunuz. Tüm iddialar boşa çıkıyor ve SQL veri tabanınız kurtuluyor.
 
İstedeğimiz tek bir şey var. Verileriniz kayboldu ve pekçok ihtimali değerlendirdiniz, sonuç alınamadı! Asla vazgeçmeyin ve vazgeçirilmeyin! İmkansız olduğunu düşündüğünüz ve uzay laboratuvarlarında, pardon, veri kurtarma laboratuvarlarındaki dahi uzmanlarca (!) imkansız olduğu düşünülen pek çok veri kaybı türünde firmamız kesin çözümler üretmektedir.
 
Aleti yapan da biziz, programları yazan da, bunun ötesi ne olabilir?

 

                                                 Ana Sayfa | Bize Ulaşın | Fiyat Alın | İşlem Süreci | Referans
Copyright © desiBel - 2009