Ana Sayfa Bize Ulaşın Fiyat Alın İşlem Süreci Referans
 
  Giriş - Özet Tanıtım
  İşlem Süreci ve Fiyatlandırma
  Hizmetlerimiz, Ortam, Sistem ...
  desiBel Teknoloji - Hakkımızda
  Ticari Programlar ve Kurtarma
  Fiziksel Hasarlar ve Kurtarma
  RAID Sistemler ve Kurtarma
  SQL, Interbase, Paradox, DB ...
  Linux ve mySQL Kurtarma
  Bize Erişin, Tel, Adres, Kargo
  HABERLER
 
   Teknik Yazılar
  Otomatik Veri Kurtarma !?!
  Veri Kurtarma Nedir? [Kapsam]
  Veri Kurtarma ve Teknik Konular
  Yanlış Bilinenler - DİKKAT!
  Silmek mi, yoksa Yok Etmek mi?
  CIH (Çernobil) Virüsü Hakkında
  Sık Sorulan Sorulara Yanıtlar
 
 
 

 

HABER ve BİLGİLENDİRME

1) Formatlanıp işletim sistemi kurulan bilgisayarın kendi üzerinde otomatik veri kurtarma işlemleri

2) Bir neşter sahibi olmak, beyin ameliyatı için yeterli değildir!
3)
Başarılı geçen 2008 yılı ve yeni çözümlerimiz.
4) SQL veritabanı, MDF ve LDF dosyalar.

5) Otomatik veri kurtarma sonucu başarısız! Şimdi ne olacak?
6)
RAID5 sistemlerinde DİKKAT!
7) Dikkat ! Sel Baskını! Su altında kalmış disklerden verileri kurtarıyoruz.
8)
Virüs : Blackmal, Mywife, Nyxem. DATA Error [47 0F 94 93 F4 K5].
9) Dikkat ! Win 2000/XP/2003 EFS klasör/dosya şifreleme.
10)
Lütfen, Disk gövdesini açmayın!

 

1) Formatlanıp işletim sistemi kurulan bilgisayarın kendi üzerinde otomatik veri kurtarma işlemleri !

Otomatik veri kurtarma programlarının her durumda kesin çözüm sağlayan sihirli değnekler olduğu bilgisinin dergiden dergiye ve kulaktan kulağa aktarıldığı ve tam kabul gördüğü ülkemizde veri kayıpları felaket boyutunu aşmaya başladı.
Otomatik veri kurtarma programlarının her durumda kesin çözüm sağlayan sihirli değnekler olduğu bilgisinin dergiden dergiye ve kulaktan kulağa aktarıldığı ve tam kabul gördüğü ülkemizde veri kayıpları felaket boyutunu aşmaya başladı.
 
Otomatik veri kurtarma programlarını doğru kullanmamakta ısrar eden kişiler ve bilgisayar servis elemanları maalesef büyük felaketlere neden olmaktadırlar. En çok yapılan hata ise şudur: Bilgisayardaki disk formatlanmakta, sonra işletim sistemi kurulmakta, sonra otomatik veri kurtarma programı kurulup disk taranmakta ve tarama sonucu kendi içerisine kaydedilmektedir. Tarif etmeye çalıştığımız ve hatalı işlem maalesef çok yaygın şekilde yapılmaktadır. Yapılan bu yanlış işlem nedeniyle de veriler gerçekten yok edilmekte ve genellikle yapılabilecek bir şey kalmamaktadır.
 
Doğru yöntem, veri kaybı olan diskin başka bir sisteme ikinci bir disk olarak bağlanması ve otomatik veri kurtarma programının burada kullanılması ve tarama sonuçlarının başka bir diske yazılmasıdır. Değişik sayfalarımızda anlatmaya çalıştıklarımızı burada yeniden tekrarlamakta fayda görüyoruz. Otomatik veri kurtarma programları bazı özel durumlar haricinde genellikle işe yarar sonuçlar elde edememektedirler. Yanlış kullanıldıklarında ise sonucun bir felaket olması neredeyse kaçınılmazdır.
 
Eğer kayıp verileriniz çok önemli ise ve doğru şekilde kullanmanıza rağmen otomatik veri kurtarma programları ile işe yarar bir sonuç elde edemediyseniz firmamız bu tür durumların çoğunda %100 sonuç elde etmektedir.
 
Her durumda bizi aramanızı ve doğru bilgi almanızı tavsiye ediyoruz.

      (Sayfa Başı)

 

2) Bir neşter sahibi olmak, beyin ameliyatı için yeterli değildir!

Özellikle son aylarda servisimize yaygın bir şekilde gövdesi açılmış, kafa bloğu ve plakaları sökülmüş diskler gelmektedir. Yine benzer şekilde, otomatik programlarla taranmış ve çalışmayan tarama sonuçları içine yazılmış diskler gelmektedir.
 
Son yıllarda bazı bilgisayar dergilerinde ve bazı internet-forum sitelerinde veri kurtarma konusunda yaygın ve yoğun bir şekilde yazılar yazılmakta ve yazışmalar yapılmaktadır. Bu yazılanların içeriğine baktığımızda büyük çoğunluğunun ciddiyetten uzak ve seviyesiz yorumlar, tavsiyeler ve açıklamalar olduğunu görüyoruz. Tıpta cerrahi bir müdahaleyi, neşterle kesmek, iğne-iplik ile dikmek şeklinde ifade etmek; mimarlıklta çizimi kalem+cetvel yada Acad kullanmaktan ibaret görmek; CMUK kitabını okumakla avukat, savcı hatta hakim olunabileceğini düşünmek bu yaklaşımla varılacak sonuçlardan sadece bir kaçıdır.
 
Bir derginin 2008 yılının ilk aylarından birinde yayınladığı bir yazı bu tür yaklaşımların tabiri caizse tuzu biberi oldu. Aslında dergi çıkarmakta da bir şey yok. İşi bilen 3-5 kişi bir araya geliyorsunuz, bir dizgici, bir reklamcı tutuyorsunuz, bir matbaa ve bir dağıtımcı ile anlaşıyorsunuz, işte hepsi bu kadar. Olay çok basit, mantıksal veri kayıplarında internetten bir kaç program indirip diski tarıyorsunuz ve tüm bilgileriniz hooop diye kurtuluyor; fiziksel arızalarda arızanın durumuna göre elektronik kartlar, kafalar, plakalar ve motorlar havada uçuşuyor. Söküyorsunuz, başka bir diske takıyorsunuz hooop diye çalışıyor.
 
Sormak lazım, bu tavsiyelerinizi kaç arızalı disk üzerinde denediniz ve kaçında başarılı oldunuz? Disklerde erişim kod alt yapısı ve fiziksel parçalar ile ilgili eşdeğerlik diye bir konu var, hiç duydunuz mu? Bozulan bir diskin eşdeğerini bulmanın ne kadar zor bir iş olduğundan haberiniz var mı? İnsanımızın ve özellikle bilgisayarcıların (ne demekse?) ve bilgisayar meraklılarının (uzmanlarının?) ciddi tavsiyeleri bile işine geldiği gibi anladığını-uyguladığını, ortaya çıkabilecek vahim sonuçları düşünmeye bile tenezzül etmediğini bilmiyor musunuz?
 
Özellikle son bir aydır karşılaştığımız dehşet tablosunu anlatmaya kelimeler yetmiyor. Kara mizah türünde karşılaştığımız olayları anlatarak işin ciddiyetini de bozmak istemiyorum. Yapılan yanlış işlerde-işlemlerde referans olarak hep aynı adresin gösterilmesi ise bizi hiç şaşırtmadı.
 
Her meslek, her iş kendine göre değerlidir, niteliklidir. Kimsenin kimsenin işini-mesleğini çelik-çomak oyunu gibi anlatmaya, lanse etmeye hakkı yoktur.
 
Ortaya çıkan devasa mağduriyetlerin muhatabı kim olacak?

      (Sayfa Başı)

 

3) Başarılı geçen 2008 yılı ve yeni çözümlerimiz.

2007 yılı firmamız için başarılı bir yıl oldu. Servisimize ülke genelinden 1.500 civarında başvuru oldu. Veri kurtarma firmalarınca (!) imkansız olduğu iddia edilen ve son ümit olarak servisimize gelen çok sayıda spesifik veri kaybında müşterilerimize %100 çözümler ürettik.
 
Yeni gelişmeler ve geliştirmeler:
 
1) SQL veri tabanı ile ilgili çözümlerimizi geliştirdik. Kısmen üzerine yazılmış veri tabanlarından sonuç alabilecek yöntemler geliştirdik. Otomatik veri kurtarma programlarının hiçbir iz bulamadığı şekilde kayıp SQL veri tabanlarını bulan ve kurtaran algoritmalarımızı geliştirdik ve hızlandırdık. Kayıp SQL dosyalarının kurtarılması ile ilgili çözümlerimiz mükemmele yaklaştı.
 
2) Çökmüş RAID sistemler ile ilgili çözümlerimizi geliştirdik ve hızlandırdık. Daha karmaşık bazı RAID sorunlarına yönelik yeni çözümler geliştirdik. RAID5 sistemlerde n-2 ve RAID0 sistemlerde n-1 durumlarında güncel yedekli SQL veri tabanının kurtarılmasına yönelik yeni algoritmalar ve çözümler geliştirdik.
 
3) İleri derecede çökmüş yada tahrip olmuş LINUX dosya sistemlerinden verilerin %100 başarılı bir şekilde kurtarılması konusunda kapsamlı ve çok özel çözümler geliştirdik. Bu çözümlerimizi tar, tar.gz, mime, mysql, postgresql veri yapılarına yönelik optimize ettik ve yarı otomatik modüllere dönüştürdük.
 
4) Otomatik veri kurtarma programları ile bulunamayan yada bulunan verilerin çalışmadığı VEGA DOS veri tabanını kurtaran özel yöntemler ve çözümler geliştirdik. Böylece ülkemizde geliştirilmiş olan tüm ticari-muhasebe veri tabanlarını kurtarabilir hale geldik.

      (Sayfa Başı)

 

4) SQL veritabanı, MDF ve LDF dosyalar.
 

Diskteki bilgileri yedeklediniz. Sonra diski yeniden bölümlediniz, formatladınız ve işletim sistemi kurdunuz. Ancak, o da ne? SQL veri tabanı dosyaları yedeklerde yok.
 
Ülkemizdeki yazılım firmalarının büyük çoğunluğu SQL veritabanına geçmiş durumda. Firmamız SQL veritabanı dosyalarının kurtarılması ve onarılmasına yönelik özel çalışmalar yapmaktadır. Otomatik veri kurtarma programları ile kurtarılan (?) ve çalışmayan SQL dosyalarının doğru kurtarılması mümkündür ve firmamızın bu konuda özel çözümleri bulunmaktadır.
 
Bu konuda en çok yapılan hata şu : SQL veritabanı dosyaları genellikle,
 
“C:Program FilesMicrosoft SQL ServerMSSQLData*_Data.MDF” ve
“C:Program FilesMicrosoft SQL ServerMSSQLData*_Log.LDF”
 
yapısında tutulmaktadır. Konuya yabancı pek çok kişi kullanılan program klasörünü yada Belgelerim ve Masaüstü klasörlerini yedeklemekte ve sonra diski formatlayıp yeniden sistem kurmaktadır. İşlemler bittikten sonra ise vahim durum ortaya çıkmaktadır. Firmamız bu tür durumlarda ilgili dosyaların kurtarılmasına yönelik kapsamlı ve kesin çözümlere sahiptir.

      (Sayfa Başı)

 

5) Otomatik veri kurtarma sonucu başarısız! Şimdi ne olacak?
 

Her işi yapan, her olayı çözen hazır bir program mutlaka vardır? Ancak, herhalde ben bulamıyorum. Acaba?
Dosyaların adı doğru, boyutu doğru. Ancak içeriği gerçek içeriği değil. Yada içeriğin sadece bir kısmı gerçekten o dosyaya ait. O halde biz dosyaları kurtardık, ancak herhalde dosyalar üzerinde yapılması gereken ufak bir düzeltme var. Güzel bir mantıksal kurguya benziyor. Ancak olayın gerçeğinden çok uzak. Maalesef bu ve benzeri açıklamalarla sıklıkla karşılaşıyoruz. Otomatik veri kurtarma programı ile elde ettiği dosyaları bize CD ile gönderip bunları onarmamızı (!) isteyen kişilerle de sıklıkla karşılaşıyoruz. 
Linkindeki yazımızda karşılaşılan bu durumun nedenini detaylı bir şekilde açıkladık. Özet olarak bu olayın nedeni otomatik programın dosyaların gerçek referanslarını yakalayamaması ve/veya dosyalardaki küme bazlı parçalanmadır. Bu noktada bahsi geçen dosyaları çalışır hale getirmek için yapılabilecek herhangi ek bir işlem maalesef yoktur. Yapılabilecek bir işlem olduğunu iddia etmek odada kaybolmuş eşyayı sokak lambasının altında aramaktan farklı değildir.
 
Sonuç olarak, otomatik veri kurtarma mantıkları ve programları başarısız olmuştur ve farklı denemelerde bulunmak bu sonucu değiştirmeyecektir. Peki ne olacak? Bunun cevabı basit ve kısa. Veri kaybı olan ortam üzerinde doğru veri kurtarma çalışmasının yapılması gerekmektedir. Bu çalışma ise başka otomatik veri kurtarma programları ile değil kod tabanlı özel yazılım altyapıları ile yapılabilmektedir. Bu tür çalışmalar firmamızın asıl uzmanlık alanıdır ve otomatik programların kısmen yada tamamen başarısız olduğu durumlarda servisimizde muhtemel kesin sonuçlar elde edilmektedir.

      (Sayfa Başı)

 

6) RAID5 sistemlerinde DİKKAT!

RAID sistem mi kullanıyorsunuz? Hiçbir sistem %100 güvenli değildir.
 
Servisimize son zamanlarda çökmüş RAID5 sistemleri yoğun bir şekilde gelmektedir. RAID5 sisteminde disk dizisindeki 1 blok sırasındaki 1 blok parite olarak kullanılır ve toplamda 1 disk kapasitesi parite yani güvenlik için tahsis edilmiş olur.
 
RAID5 sisteminde 1 diskin fiziksel olarak ortadan kalkması (bozulması yada çıkarılması) sistemin çalışmasına engel değildir. Bozulan diskin yerine yeni bir disk takıldığında RAID5 bu diski diğer disklerden oluşturur ve güvenlik yeniden sağlanmış olur.
 
1 disk bozulmuş olmasına rağmen RAID5 sistemini içeren sistem çalışmıyorsa bu durumda disklerdeki mantıksal yapı da bozulmuş demektir. RAID5 sorunlarında disklerin yerinin değiştirilmemesi, RAID5 durumunun kırılmaması, kırılsa bile disklere bağımsız olarak müdahale edilmemesi yapılacak veri kurtarma çalışmaları açısından büyük önem arzetmektedir. Servizimize gelen pek çok sunucu (server) bilgisayarda maalesef bu tür tablolar ile karşılaşmaktayız. Bu ise işin süresinin kat kat uzamasına ve maliyetin yükselmesine neden olmaktadır.

      (Sayfa Başı)

 

7) Dikkat ! Sel Baskını! Su altında kalmış disklerden verileri kurtarıyoruz.

Yangın, Sel, Virüs, ...! Uzmanlarımız her konuda çözüm üretmeye devam ediyor...
 
Son aylarda yurt genelinde (özellikle İstanbul, Antalya ve GüneyDoğu illerinde) üzücü bir şekilde sel baskınları yaşandı. Ülkemizde bilgisayar sistem odaları genellikle bodrum katlara yerleştirilmektedir. Kullanılan bilgisayarlar ise yine genellikle masaaltında yere konulmaktadır. Bu nedenle sel baskını olan yerlerdeki bilgisayarların çoğu su altında kaldı.
 
Servisimize ilk olarak Ekim ayının son günlerinde Antalya merkezli bir oteller zincirine ait ana bilgisayarlar (server) veri kurtarma amaçlı geldi. Sistem odası 2 gün boyunca çamurlu ve tuzlu su altında kalmış. Uzmanlarımızın titiz çalışmaları sonucu RAID-5 tabanlı 4 ana bilgisayarın üçünden veriler %100 başarıyla kurtarıldı.
 
Kasım ayı başından beri de bahsi geçen bölgelerden diskler gelmeye devam etmektedir. Su altında kalmış diskler ile ilgili tespit ettiğimiz bası özel durumlar var. Kısaca bu konuları anlatmaya çalışalım.
 
1) SCSI tabanlı diskler suya karşı daha dayanıklıdır. Bu nedenle Server sistemlerde kesinlikle SCSI disk ve RAID-5 kullanılmasını tavsiye ediyoruz.
 
2) IDE PATA, SATA ve NB disklerdeki hava filtrelerinden disk içerisine su dolmaktadır. Marka ve modele göre sudan etkilenme durumu değişmektedir. Bu nedenle göndermeden önce lütfen marka/model bilgisi veriniz.
 
3) Sudan çıkardıktan sonra kesinlikle diski çalıştırmayınız. Bu denemeler nedeniyle kafa aksamı tahrip olabilmekte ve plaka yüzeylerinde ciddi hasarlar oluşmaktadır.
 
4) Su altında kalmış disklerin zaman kaybetmeden ve kurutulmadan servisimize gönderilmesi gerekmektedir. Uzun süre beklendiğinde gövde içindeki metal aksam paslanmakta ve plakalar üzerinde suyun içeriğine göre katı bir katman oluşmaktadır.
 
Her zamanki değişmeyen tavsiyemiz : Önemli verilerinizi düzenli olarak yedekleyiniz. Yedeklerinizin kopyalarını farklı ortamlarda saklayınız. Sel baskını, yangın ve muhtemel doğal afetlerde veri depolama ortamları kurtarılamayacak şekilde tahrip olabilmektedir. Hırsızlık olaylarında ise geriye dönüş yoktur. Bu nedenle verilerinizin bir kopyasını iş durumunuza göre evinizde yada iş yeri dışında güvenli bir yerde saklayınız.

      (Sayfa Başı)

 

8) Virüs : Blackmal, Mywife, Nyxem. DATA Error [47 0F 94 93 F4 K5].   

Farklı anti virüs firmaları tarafından farklı isimlerle anılan bu virüs ilk kez 3 Şubat 2006 tarihinde hasar oluşturmak üzere aktive oldu ve her ayın 3'ünde tarihe bağlı olarak tetiklenmekte ve anlatacağımız zararı vermektedir. Virüs DOC, XLS, PPT, PPS Ofis, MDB, MDE Access, ZIP, RAR, PDF, PSD ve DMP dosyalarına zarar vermektedir.
 
Virüs disk bölümlerindeki dosya ağacını taramakta ve bahsi geçen uzantılara sahip dosyaları bulduğunda dosyayı açmakta ve 32 bayt büyüklüğünde,
 
"DATA Error [47 0F 94 93 F4 K5]"
 
ifadesini içerecek şekilde o ad ve uzantı ile yeni bir dosya oluşturmaktadır. Diskte ilgili uzantılara sahip binlerce dosya olması durumunda bile virüs bu işlemi tüm dosyalar için birkaç dakikada tamamlayabilmektedir.
 
Firmamız bu virüs nedeniyle kaybolmuş dosyaların kurtarılması konusunda özel çalışmalar yapmış ve başarılı sonuçlar almıştır. Bu virüs nedeniyle uzunluğu 32 bayt olmuş dosyaları içeren diskler virüs temizlenmeden ve yedekler geri yüklenmeden servisimize gönderilmelidir. Bu durumda firmamızda genellikle %90'ının üzerinde geri dönüş sağlanabilmektedir.
 
Bu virüs nedeniyle belgelerini kaybetmiş pek çok kişi ve firma özellikle her ayın 3-10 günleri arası servisimizi aramaktadır ve genellikle aynı soruları sormaktadır. Bu nedenle konu ile ilgili detay bilgi vermeye çalışacağız.
 
Bu virüs nedeniyle kaybolmuş belgeleri otomatik olarak geri getiren yada kurtaran herhangi bir yazılım yok. İlgili veri depolama biriminin servisimize gönderilmesi gerekmektedir. Kayıp belgelerin sayısına ve ortalama büyüklüklerine göre kurtarma süresi ve ücreti değişmektedir. Sürekli güncellenen büyük boyutlu dosyaların kurtarılması genellikle çok daha zor ve pahalı olmaktadır. Kesin durum analiz işlemi sonrasında belli olmaktadır.

      (Sayfa Başı)

 

9) Dikkat ! Win 2000/XP/2003 EFS klasör/dosya şifreleme.

Servisimize son zamanlarda yaygın olarak EFS şifreleme (kripto) sistemi ile şifrelenmiş dosyalar kurtarılmak üzere gönderilmektedir. İşlem genellikle şu şekilde olmaktadır. EFS ile şifrelenmiş dosya yada klasörler mevcut sisteme yeni bir disk takılarak yedeklenmekte (şifreli halde), sonra da disk formatlanıp yeniden sistem kurulmaktadır.
 
İşlem, "Klasör yada dosya özellikleri penceresinde" "Gelişmiş" "Veriyi korumak için içeriği şifrele" ile yapılmaktadır.
 
EFS şifreleme sistemini kullanacak kişinin herhangi bir çökme durumunda şifreli dosyalarını açabilmesi için anahtar ve sertifikaları yedeklemesi çok önemli bir konudur. Anahtar ve sertifikaların olmaması yada elde edilememesi durumunda EFS şifreli dosyaları açmak pratikte mümkün değildir. Teorik olarak da neredeyse imkansız gibidir. Bu nedenle EFS şifreleme sisteminin usulüne uygun ve dikkatli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Dosyalar yedeklenirken şifrelenmişlik özelliklerinin kaldırılması gerekmektedir. Yoksa sonuç hüsrana dönüşmektedir.

      (Sayfa Başı)

 

10) Lütfen, Disk gövdesini açmayın!

Servisimize neredeyse her gün gövdesi açılmış diskler gelmektedir. Çoğunda diskin anlatılan arıza geçmişi ile disk gövdesinin açılması arasında bir ilişki de bulunmamaktadır. Merak ediyoruz, disk gövdesini açan kişiler ne göreceklerini ve gövde içerisinde neler yapabileceklerini düşünmektedirler?.
 
Gelen disklerin çoğunda gövde içerisindeki motor, kafa aksamı ve plakaların değiştirilmeye çalışıldığı açıkça görülmektedir. Yapılan bu işlemler sonrasında maalesef verilerin kurtarılması konusunda yapılabilecek çok fazla bir şey kalmamaktadır. Çünkü yapılan işlemler sırasında verilerin bulunduğu manyetik plakalar ciddi şekilde zarar görmektedir.
 
Şu an disk plakalarındaki veri yoğunluğu nanometre düzeylerine inmiş durumdadır. Bu kadar hassas bir sistemde göz kararı ile ve bir tornavida seti ile yapılabilecek bir şeyler olduğunu düşünmek maalesef abes olmanın da ötesindedir. Olaydaki en ilginç nokta gövdesi açılmış şekilde gelen disklerin ilk arızaları ile ilgili edindiğimiz bilgilerden çoğunun arızasının elektronik kart, firmware ve bozuk sektör olmasıdır. Bu arızalarda gövdeyi açmayı gerektirecek bir durum da zaten yoktur.
 
Dünyadaki genel veri kurtarma istatistiklerine göre veri kaybı yaşanan olayların %85'i mantıksal nedenlidir. Yani veri depolama ortamında fiziksel hasar yoktur. Fiziksel nedenli hasarlar ise %15 paya sahiptir. Bu %15'lik fiziksel hasarın %10'luk kısmında ise gövdeyi açmayı gerektirecek bir durum yoktur.
 
Lütfen kurtarıcılardan (!) uzak durun!

      (Sayfa Başı)

 

                                                 Ana Sayfa | Bize Ulaşın | Fiyat Alın | İşlem Süreci | Referans
Copyright © desiBel - 2009